Harmelen

Harmelen is een dorp dat onderdeel uitmaakt van gemeente Woerden. Vanwege de rijke historie zijn er prachtige kerken en landhuizen te vinden in Harmelen. Dit is ook terug te zien in de bouwstijl van de huizen. Zo’n 85% van de huizen zijn namelijk gebouwd voor 2000.

Het historische kenmerk aan Harmelen is het jaagpad dat langs de Oude Rijn loopt. Hier werden vroeger boten getrokken door paarden en mensen. In 2015 is de renovatie van het jaagpad vanaf de dorpsbrug richting Woerden uitgevoerd.

8.000

Inwoners

3.380

Woningen

915

Bedrijven

Voorzieningen

Er zijn in Harmelen meerdere winkels en supermarkten te vinden, deze vind je aan de hoofdstraat van Harmelen: de Dorpsstraat. In het dorp zijn vier verschillende basisscholen te vinden: twee katholieke, één hervormde en één openbare basisschool. De dichtstbijzijnde middelbare scholen bevinden zich in Woerden zoals het Minkema College of het Kalsbeek college. Deze scholen liggen op ongeveer 15 minuten fietsen.

Horeca

Het centrum van Harmelen kent vele horecagelegenheden en winkels. Zo kan je bijvoorbeeld bij de Kloosterhoeve terecht voor een uitgebreid diner of een zakelijke bijeenkomst. Het ‘t Scheepje is een gezellig voorbijgangers café aan het water bedoeld voor reizigers en de lokale bevolking.

Bereikbaarheid

Harmelen heeft geen station, maar meerdere bushaltes die de bussen voornamelijk verbinden van Utrecht tot Woerden, met tussenliggende haltes als De Meern. Utrecht is een halfuur reizen met de bus, Woerden is binnen een kwartier met de bus bereikbaar.

Bezienswaardigheden

De trekpleisters van Harmelen zijn vooral de eeuwenoude gebouwen en kerken. De hervormde kerk die is gebouwd in de 16e eeuw, is een van de vele hoogtepunten. Harmelen kent ook nog een historisch gemeentehuis. Harmelen op zichzelf is ook een bezienswaardigheid, aangezien het is uitgroepen tot het gezelligste dorp van Nederland in 2013.