Hoe kom je boetevrij van je hypotheek af?

De zeer lage hypotheekrente is een groot pluspunt als je op het punt staat om een huis te kopen. De lage rentestand is juist zuur voor huiseigenaren die nog jaren vastzitten aan een naar verhouding hoge hypotheekrente. Er zijn mogelijkheden om boetevrij van de hypotheek af te komen.

Oversluiten

Een hypotheek met een hoge hypotheekrente kun je oversluiten naar een goedkopere hypotheek. Daar willen geldverstrekkers aan meewerken, maar daar brengen ze wel een hoge boeterente voor in rekening. Stel, je hebt de hypotheekrente nog voor vijf jaar vaststaan tegen een rente van 4%. Als je deze hypotheek oversluit, verliest de geldverstrekker inkomsten. Ze kunnen namelijk nog vijf jaar deze hoge rente bij jou innen. Toch kun je boetevrij van de hypotheek af. In stapjes of in één keer.

Je hypotheek in stapjes aflossen

De eenvoudigste manier van boetevrij aflossen is door jaarlijks gebruik te maken van het boetevrije deel dat je mag aflossen op de hypotheek. In de meeste hypotheken is vastgelegd dat je jaarlijks 10% tot 15% van de oorspronkelijke hoofdsom boetevrij extra af mag lossen. Er zijn banken die nog hogere boetevrije aflossingen toestaan. Voor het extra aflossen moet je geld beschikbaar hebben en het is een langzame manier.

Je hypotheek omzetten per de einddatum van de rentevast periode

Bij het bereiken van de einddatum van de rentevast periode heb je de kans om bij dezelfde geldverstrekker de huidige lage hypotheekrente vast te zetten voor een bepaalde periode. Je kunt ook boetevrij je hypotheek oversluiten naar een geldverstrekker met betere voorwaarden en een nog lagere hypotheekrente.

Je huis verkopen en de hypotheek boetevrij aflossen

Verhuizen om van je hypotheek af te komen is een wel erg drastische maatregel. Toch kan een hoge hypotheekrente in de huidige hypotheek meewegen bij het besluit om wel of niet een ander huis te kopen. In veruit de meeste hypotheken is vastgelegd dat je boetevrij van de hypotheek af kunt na verkoop van je huis. Eigenlijk ook logisch, want het huis waar de lening voor verstrekt is verkoop je. Stel, je hebt een hypotheek van €300.000. Je betaalt maandelijks een hypotheekrente van 4% en hier zit je nog vijf jaar aan vast. De hypotheek kun je oversluiten, maar bereid je voor op een boeterente van tienduizenden euro’s. Door het verhuizen betaal je geen boeterente en je bent van de hoge maandlasten af.

Wat is het nadeel van extra aflossen op de hypotheek?

Door de lage spaarrente lijkt het investeren van spaargeld in het huis een verstandig besluit. Je betaalt bijvoorbeeld 4% hypotheekrente en je spaargeld levert maar 0,1% aan spaarrente op. Door het gebruiken van spaargeld voor het aflossen maak je dus een hoger rendement. Een mooie bijkomstigheid is dat je geen boeterente betaalt als je binnen de toegestane jaarlijkse aflossing blijft. Een nadeel is dat je later spaargeld niet weer eenvoudig uit het huis haalt. Extra aflossen doe je alleen met geld dat je over hebt en niet met spaargeld wat je aanhoudt als financiële buffer. Kortom, boetevrij aflossen kan maar beperkt en onder voorwaarden. Helaas kan dus niet iedereen profiteren van de lage hypotheekrente van dit moment.

Meer informatie?

De adviseurs van De Hypotheekshop Utrecht, Vleuten en De Meern helpen je graag.