De 7 stappen naar een nieuwbouwwoning

Bij het kopen van een nieuwbouwwoning komt veel kijken. Met vaak niet meer dan een bouwtekening en een impressie, maak je een belangrijke keuze voor de komende jaren. Wanneer je geïnteresseerd bent in een woning is het vaak mogelijk om een start verkoop bijeenkomst bij te wonen. Dit moment is vaak het start moment om je in te schrijven voor jouw voorkeurswoning.

Op de start verkoop bijeenkomst is alle informatie over je eventuele toekomstige woning beschikbaar en worden al je vragen beantwoord door de makelaars en ontwikkelaars. Wanneer je geïnteresseerd bent in een project waarvan de start verkoop al is geweest, kun je het beste contact opnemen met de makelaar. Zij vertellen je dan wat de actuele status is en of je je nog kunt inschrijven.

Nieuwbouw kopen: Inschrijving & toewijzing

Stap 1: Inschrijving & toewijzing Schrijf je in via een (digitaal) inschrijfformulier

Wanneer je van plan bent nieuwbouw te kopen, ga je je inschrijven voor één of meerdere bouwnummers (dit gaat tegenwoordig vaak online). Je ontvangt vervolgens de informatie van de makelaar. Voor vragen tijdens het inschrijvingsproces kun je altijd terecht bij de makelaar. Wanneer je via een inschrijving jouw interesse kenbaar hebt gemaakt, en er zijn meerdere mensen voor dezelfde woning, wordt er toegewezen op de wijze zoals vooraf kenbaar gemaakt door de ontwikkelaar. Wanneer je een woning toegewezen krijgt ga je verder in het proces en word je uitgenodigd voor een gesprek met de makelaar.

Nieuwbouw kopen: Het eerste gesprek

Stap 2: Het eerste gesprek Samen met de nieuwbouwadviseur de eerste stappen maken

Wanneer de woning is toegewezen ga je met de makelaar een eerste gesprek aan. Tijdens dit gesprek vertelt de makelaar je alles over het project en de omgeving. De makelaar neemt de verkooptekeningen met je door en verteld je ook wat er allemaal in de woning zit. Wat is er mogelijk voor je inzake meerwerk en past de woning bij de plannen die je hebt voor de toekomst? Allemaal vragen die de nieuwbouwadviseur kan beantwoorden.

Tekenen van de koop- en aannemingsovereenkomst

Stap 3: Tekenen van de koop- en aannemingsovereenkomst De opdracht om de woning te bouwen

Bij het kopen van nieuwbouwwoning wordt een koop- en aannemingsovereenkomst opgemaakt. Met de aannemingsovereenkomst geef je de aannemer opdracht de woning te bouwen. De nieuwbouwadviseur legt je uit wat de overeenkomsten inhouden en voor welke (juridische) aspecten je gaat tekenen. Wanneer je zeker bent dat je de nieuwbouwwoning wilt aankopen en geen vragen meer hebt over de koop- en aannemingsovereenkomst, teken je deze overeenkomsten.

Nieuwbouw kopen: Jouw nieuwbouwhuis financieren

Stap 4: Jouw nieuwbouwwoning financieren Het beste advies voor jouw persoonlijke situatie

Bij nieuwbouw heb je vaak te maken met extra kosten zoals bouwrente en vervallen termijnen. Dit betekent extra lasten bovenop je huidige maandlasten. Wij werken nauw samen met de Hypotheekshop Utrecht, Vleuten-De Meern die je alles over jouw hypotheekmogelijkheden kan vertellen. Wil je in een kosteloos eerste gesprek weten wat we voor jou kunnen betekenen? Maak dan gerust een afspraak. Een telefonische afspraak is ook mogelijk.

de Notaris

Stap 5: De notaris Het opmaken van de akte

Wanneer de financiering rond is en alle andere ontbindende en opschortende voorwaarden die samenhangen met het project zijn voldaan, kan de akte van levering worden gepasseerd bij de notaris. Vaak heeft een projectontwikkelaar één notaris aangewezen voor de leveringen van alle woningen in het project. Na het tekenen van leveringsakte ben je eigenaar van de grond.

De bouw

Stap 6: De bouw Je droomhuis komt nu echt tot leven

Na levering bij de notaris gaat de bouw starten. Als de bouw begonnen is kun je het bouwproces volgen en de aannemer houdt je op de hoogte middels nieuwsbrieven. Vaak worden er een aantal kijkmiddagen georganiseerd tijdens de bouw om de voortgang op de bouwplaats te zien. Je kunt dan ook direct kennismaken met de buren.

De oplevering van de woning

Stap 7: De oplevering van de woning Happy new home

Wanneer de nieuwbouwwoning wordt opgeleverd is dit altijd een feestelijk moment. Echter moet er nog wel een opleveringsinspectie worden gedaan of daadwerkelijk al zaken waarvoor je getekend hebt daadwerkelijk zijn gerealiseerd. Door een inspectie één week voor de oplevering te doen in je nieuwe woning heeft de aannemer een goed beeld of je tevreden bent. Dat versnelt de daadwerkelijke oplevering omdat de aannemer dan nog even de tijd heeft om de laatste puntjes op de I te zetten.

Huren

Tijdelijk huren?

Het kopen van nieuwbouwwoning en de daadwerkelijke oplevering van de woning is een lang traject, denk daarbij aan een termijn van ongeveer 1,5 jaar. Er zijn situaties denkbaar dat je jouw huidige woning voor een goede prijs kunt verkopen of dat je net verkocht hebt maar toch heel graag die nieuwbouwwoning wilt kopen.

Dan kunnen wij je wellicht helpen met een tijdelijke oplossing in de vorm van huren. Wij hebben constant woningen beschikbaar voor de tijdelijke verhuur. 

Contact nieuwbouw

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.