Hypotheken

Als je een nieuwbouwwoning koopt, is er een grote kans dat het huis nog gebouwd moet gaan worden. Daarom verschilt het kopen van een nieuwbouwwoning van een bestaande woning. Je betaalt als het ware steeds wanneer er een deel van het huis wordt opgeleverd. Daarom moet je bij een nieuwbouwhypotheek rekening houden met andere voorwaarden dan bij een hypotheek voor een bestaande woning.

De Hypotheekshop Utrecht, Vleuten & De Meern wordt uitstekend beoordeeld op Advieskeuze.nl

Woningmakelaar

Een hypotheek voor een nieuwbouwwoning

Een nieuwbouwwoning koop je meestal vrij op naam. Dat betekent dat je geen kosten voor de overdracht (kosten koper) betaalt. Wanneer je een hypotheek afsluit voor een nieuwbouwwoning zijn er een aantal hypotheekvoorwaarden die erg belangrijk zijn. Bijvoorbeeld hoe lang de offerte geldig is, of je meerwerk kunt meefinancieren en de hoogte van de vergoeding op het bouwdepot. De adviseur houdt hier in het advies rekening mee. Daarnaast kun je ook te maken krijgen met meer- of minderwerk en bouwtermijnen.

Kosten bij een nieuwbouwhypotheek

Er wordt wel gezegd dat een nieuwbouwwoning goedkoper is dan bestaande woning. Dat is niet helemaal waar. Het klopt dat je bijvoorbeeld geen kosten koper of makelaars- en taxatiekosten hoeft te betalen. Maar er zijn andere kosten die je juist wel betaalt. Hieronder lees je een korte uitleg.

Bouwrente

Bouwrente

Voordat je de woning koopt, heeft de aannemer doorgaans al een aantal investeringen gedaan. Denk bijvoorbeeld aan het kopen en bouwrijp maken van de grond. Misschien is hij zelfs al gedeeltelijk begonnen met bouwen. Omdat de aannemer geld heeft voorgefinancierd en de rentevergoeding daarover misloopt, kan hij jou ter compensatie om een bedrag vragen. Dit noemen we ‘bouwrente’. Deze rente kan bestaan uit financieringsvergoeding en uitstelrente. Financieringsvergoeding is de rente die je betaald over de periode voor het tekenen van de koop-/aannemingsovereenkomst en uitstelrente betaal je daarna voordat je hypotheek is afgesloten.

Bouwdepot

Bouwdepot

Na het afsluiten van de hypotheek, wordt het hypotheekbedrag vervolgens gestort op een speciale rekening, waaruit de aannemer betaald wordt: het bouwdepot. Over dit bedrag ontvang jij een rentevergoeding. Tegelijkertijd start jij met het betalen van rente over de hypotheek. Het geld dat in een bouwdepot zit, kun je -afhankelijk van het beleid van de aanbieder- voor maximaal twee jaar gebruiken. Als je dan nog geld over hebt in je bouwdepot wordt dit automatisch gebruikt als aflossing op je hypotheek. Vaak is deze aflossing boetevrij.

Bouwrentes

Renteverlies tijdens de bouw

Dankzij de rentevergoeding die je krijgt voor je bouwdepot, betaal je per saldo in het begin weinig rente. Naarmate de bouw vordert, wordt het bouwdepot steeds kleiner en ontvang jij dus minder vergoeding. Dus het bedrag dat jij maandelijks betaalt, loopt. Doordat de bouwrente afneemt en de hypotheekrente gelijk blijft ga je steeds meer rente betalen.  Het verschil tussen deze twee bedragen noemen we ‘renteverlies tijdens bouw’.

Maak een afspraak

De Hypotheekshop Utrecht, Vleuten-De Meern is de plek in de omgeving Utrecht voor persoonlijk hypotheekadvies. Onze adviseurs hebben jarenlange ervaring op het gebied van financiering, verzekeringen en pensioenen.